Koningsdagrit 2019

      Geen reacties op Koningsdagrit 2019

Beste bezoeker hierbij een verslag van de koningsdagrit 2019; genaamd de “slakkengang tour “georganiseerd door Peter van Nieuwenhoven.

Koningsdagrit 2019. “Slakkengang-tour”

Op zondag 28 april is de Koningsdagrit gereden. Ondanks de matige weersvoorspelling kwamen toch alle 14 ingeschreven equipes opdagen aan de maasboulevard in Wessem. Een aantal hadden er zo’n zin in dat ze al ruim voor openingstijd van de uitspanning aanwezig waren. Toen er om 09.00 uur nog geen deur open ging, begonnen enkele al te twijfelen of Peter het wel goed had afgesproken… maar na 5 minuten kwamen de uitbaters aanrijden en kwam ons al snel de reuk van verse koffie tegemoet. De vlaai kon gekozen worden en er werd druk gebuurt. Ook enkele nieuwe leden die voor het eerst mee reden werden meteen in te groep opgenomen.

Na het uitreiken van het roadbook en een korte “briefing” kon er gestart worden. Wel nog allemaal met kapje dicht want het was ondertussen lichtjes beginnen te regenen.

Vanuit Wessem ging het via sluip en kruip weggetjes door Thorn, de grens over door Kessenich, Bocholt richting Hamont, waar we weer op Nederlands grondgebied kwamen en via Budel in de bossen tussen Maarheeze en Nederweert bij “Wandel & Fietscafé Peerkesbosch” arriveerden.                       Niet iedereen had de naam “Slakkegang-tour” begrepen, want enkele waren al ruim voor lunchtijd  gearriveerd. Maar het was droog dus was er gelegenheid om wat bij en over de auto’s te kletsen.

Om 12.00 uur stond er een uitgebreide lunch met soep en div. broodjes klaar.  In een goed verwarmde ruimte waar we met de hele groep bij elkaar konden zitten.

Na anderhalf uur geluncht te hebben, konden bij sommigen de kapjes eraf want het was nog droog en het zonnetje scheen af en toe.

De rit ging weer via landweggetjes door de  Ospelse- en Brabantse Peel.

Om daarna weer in Ospel te komen. Voor een bezoek aan “Maison des Escargots”, de enige Peelslakkenkwekerij ter wereld. We werden hartelijk ontvangen door de familie Kessels en konden de TR’s mooi op rij achterom parkeren. Om 15.00 uur begon een “Minitour” een presentatie en rondleiding met na afloop een proeverij onder het genot van een glaasje wijn of drankje naar keuze.

Sjoerd, de slakkenkweker en eigenaar van ’t Slakkenhuys stak een interessant verhaal af over diverse soorten slakken, het kweken en vooral hoe er vanaf te komen. Want dat is een zeer belangrijk onderdeel van zijn onderneming. Want slakken eten is in Nederland nog geen alledaagse kost.

Maar op een enkeling na heeft toch iedereen genoten van een slakkenkroketje. En na dit weggespoeld te hebben met het aangeboden drankje en wat Peelslakken ingeslagen te hebben door een enkeling voor onderweg of avond diner, konden we onze weg vervolgen naar het eindpunt in Wessem.

Hier hebben we op het terras en onder genot van een drankje nog wat nagepraat.

Al met al een geslaagde dag.

Peter van Nieuwenhoven